Høytidshandel: Beskytt pengene og dataene dine

Når høytiden nærmer seg er det mange som skal gjøre unna handelensin på nett, noe som betyr at høytiden ikke bare er høytid for shopping, men også for svindel på nett. Da er det viktig å ta egen sikkerhet på alvor, samt sørge for at både penger og data er trygt beskyttet når man surfer på nett.

Her er det gjerne snakk om god digital hygiene, men det er heldigvis enklere enn mange tror. Derfor har vi laget en enkel gjennomgang om hvordan du kan beskytte dine egne verdier på nett i høytiden. For mens julehandel kan være stressende, er det avslappende å vite at man er trygg på nett.

Enkle grep du kan ta for å beskytte deg på nett

Når du surfer på nett er det stor risiko for å møte noen som ønsker tilgang til dine data. Dette gjelder særlig sensitiv informasjon som betalingskort, personalia og IP-adresser. Da er det viktig å sørge for at disse er godt beskyttet før du kobler deg til en nettbutikk, men hvordan gjør man egentlig det? Vel, her er det noen enkle grep du kan benytte deg av.

Bruk sterkt passord og autentisering

For det første bør du sørge for at alle kontoer, inkludert de hos nettbutikker, er tilstrekkelig beskyttet med et sterkt passord. Videre kan det være lurt å benytte seg av 2FA der dette er tilgjengelig. På denne måten kan du forhindre at noen får tilgang til kontoen din uten ditt samtykke.

Vær varsom på e-postsvindel

I høytiden er det mange som skal handle mye, noe som også gjør det til en høytid for svindlere. Mange vil derfor oppleve å motta passende tilbud som rett og slett er for gode til å være sanne. Dessverre er det mye phishingangrep rundt høytidene, og da særlig i form av fristende tilbud. Pass derfor på at du unngår slike tilbud.

En enkel måte å gjøre dette på er å unngå linker som kommer på e-post, og heller gå direkte inn på nettsiden. Du kan også ta kontakt med kundeservice hos den aktuelle nettbutikken dersom du er i tvil om en kampanje er ekte eller ei.

Bruk en VPN

En VPN kan være et enkelt, men effektivt verktøy for deg som handler på nett, men hva er en VPNDette er en virtuell tunnel som knytter din enhet til en ekstern server før den går ut på nett. På denne måten vil det være IP-adressen til serveren (VPN), ikke din enhet som blir synlig hos nettbutikken.

Dette gir deg en ekstra sikkerhet slik at hackere og sporingsenheter ikke kan se hvilken enhet du bruker. Videre er dette et utrolig kostnadseffektivt verktøy. I de fleste tilfeller kan du kjøpe et abonnement på en VPN til prisen av en kopp kaffe.

Sørg for å holde enheten din oppdatert

En vanlig årsak til at man kan bli utsatt for dataangrep er det faktum at hackere kan benytte seg av utdaterte svakheter i enheten din. Derfor er det svært viktig at du holder enheten din oppdatert, særlig før man skal handle på nett. Sørg for å oppdatere antivirusprogram, operativsystemer og annen programvare som har tilgjengelige oppdateringer.

Mange av disse kan inneholde sikkerhetsoppdateringer som skal tette igjen kjente svakheter i programvaren, eller forhindre at slike oppstår. I de fleste tilfeller er dette noe som ikke tar særlig mange minutter, så det er uten tvil verdt det for å sikre seg på nett.

Vær forsiktig med nettsidene du handler på

Svindlere blir stadig mer utspekulerte, og i mange tilfeller kan de kopiere kjente nettbutikker. Dette betyr at du kan komme inn på en nettbutikk som ser ekte ut, men som bare er en kopi av den man tror man handler hos. Pass derfor på at du handler hos den faktiske butikken, og se etter ting som gyldig SSL-protokoller, URL og skrivefeil.

Oppsummering

Når høytiden nærmer seg er det langt mer enn bare shopping som står for tur. Dette er nemlig høytid for nettsvindel, noe som betyr at det er viktig å være godt forberedt inn i høytiden. Sørg for å oppdatere enheten din, benytte deg av en VPN og sett deg inn i gode rutiner for handel på nett. Da reduserer du faren for at nettopp du ender opp i den dystre statistikken.

Share the Post:

Related Posts