Hvordan lage et godt webdesign – Se våre tips!

Hva er egentlig et bra webdesign? Det er enkelt å tenkte seg at det er mange forskjellige svar på dette spørsmålet, og at forskjellige mennesker har egne subjektive meninger vedrørende hva som utgjør et godt webdesign.

Heldigvis for oss, så finnes det noen felles likhetstrekk og tommelregler blant de nettsidene og forøvrig designelementene som vi mennesker anser som mest attraktivt. I dette innlegget skal vi i Icesoft komme med 7 tips og råd til hva du bør tenke på, dersom du ønsker å ha et flott webdesign på din nettside.

Webdesign er viktig, 7 tips og råd for godt webdesign

1 Det enkleste er ofte det beste

En stor tabbe som mange begår når de skal lage et webdesign, er å prøve å skape et sterkt inntrykk på de besøkende ved å inkludere en rekke elementer. Dette kan ofte ødelegge opplevelsen til den besøkende fremfor å forbedre den.

Hvis man ser på ledende nettsider som har et flott webdesign, så ser man raskt at de ofte har et svært stilrent design med få elementer og kun et knippe farger som står i stil til hverandre.

En nettside bør ikke ha mer enn 2-3 fonter, og ikke flere farger på de grafiske elementene (bortsett fra bilder) enn det man kan telle på en hånd. En font for brødtekst, en annen for overskrifter, og kanskje en annen for knapper, holder.

Når vi jobber med Vedora.no for å selge tuja-hekk fant vi at enkelt og ryddig oppsett er best. Også at det er lett forståelig og responsivt design.

2 Hold alle undersidene konsistente

Når man lager et webdesign, så er det svært viktig å sørge for at alle de forskjellige undersidene holder samme stil. Videre, så er det også helt essensielt at det er en klar og tydelig rød tråd gjennom nettsiden, både i form at budskap, kommunikasjon og ikke minst design. Gjenbruk de samme fargene, fontene og grafiske elementene på tvers av de forskjellige undersidene til nettsiden.

3 Gjør siden tilgjengelig for alle, størrelser og mønsterpraksis

Webdesignere som diskuterer design

Webdesign handler om mer enn kun det grafiske, det handler også om å skape en god brukeropplevelse for de besøkende på nettsiden. For å skape en god opplevelse hos så mange som mulig, så er det svært viktig at man tilrettelegger nettsiden for personer med spesielle behov.

Sørg for at fontene er store nok til at de kan bli lest klart og tydelig av alle, og sørg for at alle bildene har gode og beskrivende ALT-tekster, som forklarer hva bildets formål er, og ikke minst hva som er avbildet. Dette hjelper blant annet blinde til å forstå hva som er avbildet gjennom deres nettside-opplesningsprogrammer.

Sjekk også at font-farger har en god kontrast til bakgrunnen. WebAIM sin contrast checker er et godt verktøy for å sjekke dette. Kort oppsummert, så bør man alltid følge gjeldende mønsterpraksis (best-practice) når man designer en nettside.

4 Lett og enkel navigasjon

Navigasjonen er blant de viktigste elementene på en nettside. Derfor er det svært viktig at det gjøres riktig. Bruk gjerne selvbeskrivende ikoner ved siden av destinasjonsnavnet, dette  forbedrer lesbarheten ettersom mennesker er svært flinke til å tolke og forstå ikoner og symboler.

Husk å ha en logisk hierarkisk struktur på nettsiden der det benyttes kategorier, som underkategorier igjen er organisert under. Brødsmule-navigasjon er også å anbefale, da det er populært både blant søkemotorer og besøkende.

Husk også å optimalisere menyen for mobil. En typisk hamburger meny som har en overlay-menyfunksjon som dekker hele skjermen med stor og tydelig tekst som fører til destinasjoner er et populært valg.

5 Forebygg klaustrofobi, skap luft

Det blir fort ukomfortabelt når det er for mange elementer på en nettside. Luft og rom kan brukes som et viktig designelement. Husk å bruk padding og marginer mellom elementer for å forbedre lesbarhet og ikke minst brukeropplevelse.

6 Bruk bilder og visuelle komponenter

For mye tekst kan fort bli slitsomt. Derfor er det godt å ha noen selvbeskrivende grafiske elementer innimellom tekst og andre elementer, som man kan hvile øynene på. Det er også viktig å bruke riktige og relevante bilder, da mange tilfeller med et dårlig bilde kan ødelegge mer enn det gjør godt.

Bruk bilder og andre visuelle komponenter som interesserer lesere

7 Gjør siden rask og responsiv

En nettside skal være rask. Å ha en kort lastehastighet er superviktig, dersom det tar mer enn 3-4 sekunder å laste inn en nettside, så ender mange besøkende opp med å forlate siden. Dette kan igjen bidra til kundeflukt og tap av potensiell inntekt, så hold siden rask. For å ha en så rask nettside som mulig, kan det være lurt å ikke bruke unødvendige store bildefiler, korte ned på HTTP-requests og ikke minst fjerne unødvendig og inaktiv kode.

Videre, så må en nettside også være responsiv. Det vil i dette tilfelle si at siden er optimalisert for både mobil, nettbrett, laptop og større dataskjermer, i tillegg til de forskjellige nettleserne.

Trenger du en nettside med et flott design?

Dersom du trenger en nettside med et flott, moderne, responsivt og brukervennlig webdesign, anbefaler vi Marketin AS. De er et webdesign- og kommunikasjonsbyrå som holder til i Viken. Webdesign-ekspertene hos Marketin har både designet og utviklet en rekke nettsider for mange forskjellige private og offentlige aktører, både lokalt i Viken og nasjonalt.

Share the Post:

Related Posts