Datamaskin som er på en sky med hengelås i bakgrunnen for å illustrere cloud-webhotell og sikkerhet, raskt og sikkert webhotell

Hvordan få en rask nettside med webhosting?

Datamaskin som er på en sky med hengelås i bakgrunnen for å illustrere cloud-webhotell og sikkerhet, raskt og sikkert webhotell

De aller fleste har enten direkte eller indirekte benyttet seg av webhosting. Men visste du at webhoster ikke er laget likt? Forskjellige webhoster har forskjellige nivåer av hastighet, sikkerhet, pålitelighet og brukervennlighet. Derfor skal vi i dag drøfte hvor viktig det er å velge riktig webhost, og om det kan være gunstig å hoste selv. Vi kommer også med en egen anbefaling til host helt på slutten.

For lesere som ikke er de mest teknologisk kyndige, så skal vi for klarhets skyld forklare kort hva en webhost er. En webhost er rett og slett en server som er koblet opp mot internettet. På denne serveren sin harddisk, så ligger det en nettside som man blir videresendt til når man taster inn en domene adresse som peker på ip-adressen og porten til serveren.

Webhosting er ikke et udifferensiert produkt

I motsetning til produkter som vann, gulrøtter, planker og bensin, så er ikke webhosting et udifferensiert produkt. I dette så legger vi, at alle webhoster ikke er like, og en webhost-tjeneste levert av en aktør, vil ikke nødvendigvis kunne erstatte en webhost levert fra en annen aktør.

Det er mange grunner for at webhoster er differensierte produkter. Noen av grunnene skal vi gå litt kort inn på nedenfor:

Forskjellige grader av sikkerhet

Ikke alle webhost-leverandører tar ikke sikkerheten like seriøst. Dette er synd, ettersom at det ofte lagres mye personlig data på serverne, som blant annet telefonnumre, personalia, adresser, og noen sjeldne ganger også kredittkortinformasjon.

Nettopp fordi det lagres så mye viktig informasjon på en webhost, altså på serveren der nettsiden fysisk er lagret, så er det svært viktig å finne en webhost som tar sikkerheten på alvor.

Dersom man er uheldig og bli utsatt for et dataangrep, uten å ha en sikker webhost, så kan man risikere å få sine private data på avveie. Det kan skape en stor skade for ens omdømme, og man kan risikere å miste kunder og i verste fall stå ansvarlig ettersom en ikke tok personvern-håndteringen på alvor.

For å være på den sikre siden, så er det viktig å velge en webhost som blant annet tilbyr SSL og hjelp til oppsett. SSL er en krypteringstjeneste som gjør det vanskeligere for utenforstående å lese data som sendes til og fra webhosten og kundene. Videre, så er det også viktig å ha såkalt 2FA/ MFA, som viser til 2/ flerfaktor-autentisering (multi-factor authentication) til både webhost-portalen og til sin egen nettside.

2-FA er noe de aller fleste nordmenn er kjent med gjennom blant annet nettbanken. 2-FA handler simpelthen om at man legger til enda en innloggingsfaktor, altså kodebrikken for nettbanken, eller en SMS/ epost-kode i vårt tilfelle.

2-FA vil gjøre at hackere må ha fysisk tilgang til e-postkontoen/din telefon, i tillegg til kjennskap til passordet ditt, for å kunne logge inn. Dette gjør det mye vanskeligere for utenforstående å trenge seg inn i dine tekniske systemer.

Forskjellig hastighet

Hastigheten til forskjellige webhoster, kan variere kraftig. Selv blant de mer populære webhostene, finner vi forskjeller helt opp mot et sekund innlastningshastighet fra webhost til webhost.

En dame som holder på et speedometer som illustrerer hastighet, raskt webhotell

Til tross for at 1 sekund kan høres trivielt ut, så har det faktisk svært mye å si. Det er verdt å notere seg, at vi nå snakker om ekstra innlastningshastighet som stammer fra webhotellet i seg selv, altså tiden det tar før klienter (besøkende) klarer å opprette kommunikasjonen mot serveren (webhosten). Nedlastning av filer som HTML, CSS, JS, PHP, bilder, tekst og annet som nettsiden består av legges til i tillegg.

Et sekund fra eller til kan bety at flere titalls potensielle kunder forlater siden, noe som igjen er tapt inntekt. Når vi da tar med i betraktning at en vanlig webhost kun koster et par titalls-kroner opp mot en hundrelapp i måneden, så ser vi med en gang at det lett er verdt det å gå til anskaffelse av en proff webhost.

Brukervennlighet

I tillegg til trygghet og hastighet, så er det også viktig å ta med brukervennligheten med i betraktning vår. Med brukervennlighet, så menes det her hvor lett det er for en gjennomsnittlig bruker å betjene webhotellet sitt, og se nøkkeltall og annen informasjonen knyttet til webhostingen.

Her igjen varierer det kraftig fra webhost til webhost. Der noen webhoster hjelper til med oppsett av SSL og installasjoner som WordPress, Joomla og lignende, må man hos andre gjøre alt selv. Tiden som går med til å sette seg inn i oppsett av programvare og betjening av webhoteller, er potensielt tapt inntekt, og det er derfor ofte lønnsomt å betale et par kroner ekstra i måneden for ekstra god brukervennlighet og kundeservice.

Bør jeg hoste selv, eller leie hosting?

Dette er et spørsmål som mange stiller seg. Svaret på dette er tosidig, men fortsatt ganske klart. Dersom man har under 50 tusen besøkende i måneden, eller driver en nettbutikk med kun et par hundre eller tusen produkter, så er det ingen grunn for å hoste eget webhotell.

På den andre siden, dersom man faktisk har så mange besøkende og driver en av Norges mest populære nettsider, så kan det være lurt å ha en egen webhotell-løsning. Men selv om man har en såpass tung nettside som brukes av mange, er det nok fortsatt lønnsomt å la noen andre drive webhotellet, men dog i form av en virtuell server fra Amazon eller Google, og kanskje ikke den lokale webhotell sjappa.

Å drive eget webhotell byr ofte på mange problemer. En vanlig nettverkstilgang er som regel ikke pålitelig nok til å brukes for webhosting, det samme gjelder for strømnettet.

Dersom oppetiden er under 99%, noe som er svært vanlig for hjemmesnekrede webhotell-løsninger, så opplever man raskt kundeflukt og uforutsette problemer. I tillegg til disse praktiske problemstillingene, så er det også dyrt og tidskonsumerende å drifte eget webhotell, derfor er det som regel lurt å la noen profesjonelle ta seg av det.

Fordeler ved å benytte en profesjonell hosting-tjeneste

Ved å benytte en profesjonell webhost, så kan man være trygg på at nettsiden er oppe over 99.5% av tiden, at sikkerheten tas seriøst, og at nettsiden lastes inn raskt. Man vil også med en seriøs webhost som regel være beskyttet mot hackerangrep som DDOS og lignende.

Webhosting trenger ikke å koste skjorta, og fåes som regel inkludert i nettside/ nettbutikk-prisen fra seriøse webdesignere/ utviklere. Hvis det ikke er inklusivt, så kan man som regel finne en god webhost for bare noen titalls kroner eller hundrelapper hvis man har store krav til pålitelighet, sikkerhet og hastighet.

Vi i Icesoft anbefaler Viken Kommunikasjon for drift og hosting. Viken Kommunikasjon AS holder til i Fredrikstad, og har egne løsninger som er satt opp ved hjelp av Google cloud tjenesten. Dette er en cloud-tjeneste som giganter som blant annet Hafslund, Telenor, Spotify og Telia benytter seg av. Med andre ord, så er dette en rask, kraftig og sikker webhosting-tjeneste.

Share the Post:

Related Posts