En dataskjerm med en bildebehandler som viser teksten "logo", grafisk desgn

Hva er grafisk design, og hvorfor er det viktig for bedriften min?

De aller fleste bedrifter og selvstendig næringsdrivende har benyttet, eller benytter seg av en grafisk designer. Dersom du er ny i næringslivet og lurer på hva en grafisk designer er, og ikke minst hva en grafisk designer kan gjøre for deg og din bedrift, så er dette innlegget for deg.

I dette innlegget skal vi forklare litt om hva grafisk design er, hva en grafisk designer gjør og hvorfor det er viktig for bedrifter. Avslutningsvis skal vi også komme med en anbefaling av et dyktig grafisk-designbyrå som har hjulpet en rekke kjente bedrifter.

En dataskjerm med en bildebehandler som viser teksten "logo", grafisk desgn

Hva er grafisk design?

Kort forklart handler grafisk design om å benytte seg av bilder og tekst på en god måte for å kommunisere et ønsket budskap. Dette utføres på en rekke forskjellige måter, men det viktigste er at selskapets budskap, grafiske profil og kommunikasjonsstil kommer frem på en ønsket måte.

Dette gjøres med riktig fargebruk, og ikke minst fonter, bilder, kontraster og diverse prinsipper fra blant annet gestaltpsykologien.

Selv om grafisk design handler om å skape et slags overordnet bilde som kan observeres med øye, så handler det like mye og prosesseringen av det som sees i etterkant. Her kommer blant annet fagområder som kommunikasjon, markedsføring, psykologi og sosiologi inn i bildet.

Som med alle andre former for markedsføring så skal det grafiske materiale som utformes av en grafisk designer påvirke eller skape en effekt på målgruppen.

Hva gjør en grafisk designer?

En grafisk designer arbeider metodisk med å først forstå hva som er budskapet, altså hva som skal fortelles. Deretter vil den grafiske designeren se på hvordan dette skal kommuniseres, altså hvilke grafiske virkemidler som skal tas i bruk for å kommunisere ut budskapet.

Strengt definert, så skal en grafisk designer primært sette sammen grafiske elementer og tekst på en god måte, slik at dette gjenspeiler ønsket grafisk profil og kommunikasjonsstil. Men ofte så er den grafiske designer allsidig, og utfører også arbeidet til en tekstforfatter, kommunikasjonsekspert, tegner, illustratør og en fotograf.

Akkurat hva en grafisk designer gjør utover å lage komposisjoner bestående av tekst og grafiske elementer, avhenger av kompetansen til den enkelte. 

Hvorfor er grafisk design viktig for bedrifter?

Abstrakte visittkort i oransje svart og hvitt, grafisk design illustrasjon

Grafisk design er svært viktig for bedrifter for å kunne kommunisere med kunder på andre måter enn kun lyd og ren tekst. Mennesker er svært unike i den forstand at vi har en unik evne til å forstå symboler og lage mening ut av farger, former og mønstre når de står sammen.

Derfor kan en godt utført arbeid gjort av en grafisk designer skape gode assosiasjoner hos målgruppen til bedriften/ varemerket.

For å skape en unik visuell profil og bygge branden sin, så er det helt nødvendig å ha en dyktig grafisk designer på laget sitt. En dyktig grafisk designer kan hjelpe til med å skape en rød tråd gjennom markedsføringsmateriellet til bedriften, slik at alle elementene står i stil til hverandre og bidrar til å skape en sterk brand.

Dette kan bidra til at bedriften skiller seg ut på markedet, og blir lett gjenkjennelig hos kundene. I tillegg til dette, kan man med en god og unik visuell profil kommunisere bedriftens verdier og unike konkurransefordel på en god måte med en god visuell profil utarbeidet av en grafisk designer. Når dette er på plass, har man gode forutsetninger for å benytte sin visuelle profil i markedsføringen for å differensiere bedriften sin fra konkurrentene.

Hva kan en grafisk designer gjøre for meg og min bedrift?

En grafisk designer kan bidra på mange måter. Resultatet av arbeidet til en grafisk designer kan være webdesign, visittkort, bilfoliering, skilting, plakater, øvrig markedsføringsmateriell, logo, en overordnet og komplett visuell profil, med mer.

Gode enkeltstående grafiske designer og byråer har også gode kontakter innenfor trykkeribransjer, webutviklingsbyråer, markedsføringsbyråer og andre relevante instanser som kan bidra til å realisere det den grafiske designeren har skapt. Når dette bestilles direkte av den grafiske designeren, kan man ofte oppnå gode prisfordeler ettersom det bestilles hos en enkel person/ byrå.

Utsiden av en moderne butikk med teksten "din brand" og "klesbutikk" på skiltet
Mockup of a restaurant wall signage

Trenger du en grafisk designer?

Dersom du ønsker å skille det ut blant mengden, og kommunisere dine unike konkurransefordeler med visuell materiell, eller kanskje kun ønsker hjelp til å utforme en brosjyre, nettside eller noe annet, så kan en dyktig grafisk designer hjelpe til med dette.

Share the Post:

Related Posts