Katetre er medisinsk utstyr som brukes i forbindelse med tømming av blæren. Katetre kommer i flere ulike utforminger, og det viktigste er å finne ett som passer for dine behov. For eksempel er det forskjell på katetre for menn og kvinner, derfor bør du alltid velge et kateter som er designet spesifikt for ditt biologiske kjønn.
Engangskatetre for menn er ideelle for mannen som trenger hjelp til å tømme blæren, men som ønsker å gjøre det selv i kjente omgivelser. Før du prøver å tømme blæren selv ved hjelp av et engangskateter er det imidlertid viktig at du blir opplært og føler deg trygg i prosessen. Det er derfor viktig å diskutere prosessen med helsepersonell, som også skal lære deg i hvordan du bruker et engangskateter. Nedenfor kan du lese mer om hvorfor noen har behov for å tømme blæren med et kateter, samt de ulike typene katetre som finnes på markedet.
Hvorfor bruke et kateter?
Hvis du opplever problemer med å late vannet eller å tømme blæren fullstendig under vannlating, kan det være problematisk og smertefullt. Slike problemer kalles også urinretensjon. En blære som ikke kan tømmes er et tilfelle av akutt urinretensjon og kan forårsake plutselig ubehag eller til og med smerte. På den annen side, hvis du kan late vannet, men blæren ikke tømmes helt, er det et tilfelle av kronisk urinretensjon. Her kan resturin i blæren bli infisert, noe som kan føre til infeksjoner. Hvis du opplever eller mistenker noen av disse problemene, kan bruk av et kateter være løsningen for deg. Et kateter fungerer slik at det føres inn i blæren gjennom urinrøret, hvorpå urinen kan renne ut, enten i en pose eller direkte i toalettet. Katetre finnes både som permanente og engangsløsninger, hvor førstnevnte sitter inntil en eventuell utløsende årsak er behandlet. Sistnevnte kan fjernes umiddelbart etter at blæren er tømt.
Forskjellige engangskatetre for forskjellige behov
Engangskatetre er katetre du selv kan bruke når du har behov for det. Det finnes både engangskatetre for kvinner og menn. Årsaken til at de to kjønnene bruker forskjellige katetre, er deres ulike anatomi. Kvinner har for eksempel et noe kortere urinrør (3-4 cm) enn menn (15-20 cm). I tillegg til katetre for forskjellige kjønn finnes det også flere andre varianter du kan velge mellom. Som mann kan du for eksempel få både katetre i standardlengder og katetre som er mer kompakte og derfor tar mindre plass. Oftest bruker mange mennesker ulike katetre i løpet av livet, avhengig av hva dagen bringer. Skal du for eksempel ut å spise kan det være praktisk å ha med et kompakt kateter som du diskret kan ha i jakkelommen. Skal du derimot være hjemme hele dagen kan et standardkateter være mer praktisk å bruke.
Hvordan bruke et kateter som mann?
Prosessen med å bruke et kateter som mann kan virke litt overveldende og vanskelig, men som det gamle ordtaket sier, øvelse gjør mester. Siden menns urinrør er mellom 15-20 cm og ofte litt krøllete, må man være forsiktig når kateteret føres inn. Hvis du føler motstand når du fører inn kateteret, kan du risikere å skade urinrøret. Før man fører inn kateteret bruker menn derfor ofte en desinfiserende og lokalbedøvende gel som sprøytes inn i urinrøret for å sikre en lettere innføring av kateteret. Et annet godt tips er å trekke penis oppover slik at urinrøret rettes ut og dermed bare har én bøyning.
Få hjelp til prosessen
Selv om selvkateterisering vanligvis er et enmannsprosjekt der du tømmer blæren selv ved hjelp av et kateter, trenger du ikke å være alene i prosessen. Vanligvis blir du godt forberedt av helsepersonell før du sendes hjem for å kateterisere deg selv. Hvis du likevel blir usikker på noe eller har spørsmål, er det også hjelp å få. Du kan for eksempel benytte deg av tilbudet Coloplast Assistanse, der du kan kontakte Coloplasts sykepleiere alle hverdager uten forpliktelser. De sitter klare ved telefonene og kan besvare spørsmålene dine og gi råd. På Coloplasts nettside kan du også finne instruksjonsvideoer for selvkateterisering for menn.